Anders kijken naar jezelf, is het mogelijk?

Anders kijken naar jezelf, is het mogelijk 1

Fotograaf Martijn (links zittend), trainer PIZ Lieneke (rechts zittend)

In de creatieve PIZ cursus komt de fotograaf Martijn Gijsbertsen om een workshop portretfotografie te begeleiden met de titel ‘anders kijken’.
Hij introduceert de ruime opvattingen over portretfotografie, illustreert dit met uiteenlopende foto’s en geeft instructie om hiermee te experimenteren en te spelen. Spelen met je standpunt, met licht, met voor- en achtergrond en.…vooral veel uitproberen samen.
Het proces is even belangrijk als het resultaat en vaak heel verrassend.

Eigenlijk hebben we allemaal gemeenschappelijk dat we het meest kritisch zijn op ons eigen portret. De rimpels, de onderkin, de oogopslag, de lach, de tanden, dat litteken…te geposeerd, te onverschillig, te streng, te oud! Ons commentaar – vaak inwendig – is ongenaakbaar.

En dan komt daar de PIZ-cursus met al een paar foto-opdrachten vooraf thuis over ’een fijne plek in en om het huis’ en ook ‘een lichaamsdeel waar je blij mee bent’. Ik hoor in de cursus het gezweet, geploeter en de voorpret die dit geeft, de toon is gezet.

Op de creatieve dagen eind maart op de Veluwe was het een boeiend gebeuren om buiten in de natuur alle groepjes actief bezig te zien om elkaar te fotograferen. Iedereen fotografeert en wordt gefotografeerd. En uiteindelijk kiezen de groepsgenoten een portret van jou.
Hoezo controle loslaten?
Anderen hebben niet zo’n kritische commentaarstem over jou, zien je frisser en onbevangener. Kortom, ze kijken anders en misschien kijk je ook een beetje anders naar jezelf na deze workshop.
De meeste mensen waren zeer content met hun portret en de ochtend was heel inspirerend.

Anders kijken naar jezelf, is het mogelijk 2         Anders kijken naar jezelf, is het mogelijk 3
Dank Martijn, ook voor het mooie boek Turning 65

Lieneke Akkerman, trainer coach Stavoor pensioen in Zicht


Terug