Blauwe zones in Nederland?

De Blauwe Zones leren ons dat gezondheid en vitaliteit niet alléén afhankelijk zijn van de eigen keuzes die we maken – en mogelijkheden die we hebben – op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Ook een goede sociale omgeving, het hebben van een positieve levenshouding en het vinden van zinvolle bezigheden spelen een belangrijke rol. Op zich is dit niets nieuws. Het is een combinatie van kennis die er al is vanuit de geneeskunde, sociologie, gerontologie, psychologie en filosofie.
Blauwe zones in Nederland
Het inspirerende van het verhaal van de bewoners van de Blauwe Zones is de manier waarop ze (al dan niet bewust) gezondheid en geluk bevorderende factoren ingebouwd hebben in het leven van alledag. De verschillen tussen de vijf Blauwe Zones maken duidelijk dat er niet één allesbepalende manier is om gezond ouder te worden. Het zet ons aan om na te denken over welke factoren in ons eigen leven nu belangrijk zijn voor een vitaal, sociaal en betekenisvol leven.

Lees verder ons volgend blog over de aanknopingspunten vanuit de Blue Zones naar onze hectische westerse samenleving. In het bijzonder de waarde voor mensen die op het punt staan om met pensioen te gaan en een nieuwe toekomst verwelkomen.
Blauwe zones in Nederland 2
Lieneke Akkerman, trainer/adviseur en coach Stavoor Pensioen in Zicht;
Roselinde van Ravestein-van Os, toegepast gerontoloog


Terug