Blije blauwe maandag

De Blauwe Zones leven. Onlangs hadden we een dag met onze trainers en inleiders over de Blauwe Zones. Wellicht kent u het verhaal: 5 gebieden in de wereld waar mensen lager gezond oud worden. Waar zit ‘m dat nou in? We denken dat we in onze cursussen veel plezier kunnen hebben van het gedachtegoed van de Blauwe Zones. En daar ging deze dag over: hoe kunnen we het gedachtegoed van de Blauwe Zones overbrengen op onze deelnemers?

Blauwe zones Blauwrijk 2 Blauwe zones Blauwrijk

 

 

 

 

 

 

Het was met recht een Blauwe Maandag: alle aspecten van de Blauwe Zones komen aan bod. We zijn te gast op Landgoed Blauwrijk in Uden, waar de ambitieuze gastvrouw Cessy ons vertelt hoe zij van Nederland één grote blauwe zone wil maken. We ervaren met Corine hoe belangrijk het is om de hele dag door onze gewrichten te smeren en natuurlijk te bewegen. We oefenen op de wobble hoe we in balans kunnen blijven, zodat we op latere leeftijd minder snel vallen. We delen de verontwaardiging van Lowie over de minimale aandacht voor preventie in de zorg. En hoe kan het toch dat de frisdranken vol met suiker steeds goedkoper worden en groente en fruit steeds duurder? De kokkin van Blauwrijk heeft zo ‘blauw’ mogelijk gekookt: zuurdesem-, meergranen en -notenbrood, uiensoep en quiche van alles dat er groeit in de moestuin van Blauwrijk. We smullen van de kennis over gezonde voeding van Florentine, die bij het lunchbuffet vertelt waarom zuurdesembrood echt beter is. Niemand schepte zijn bord te vol, hara hachi bu zeggen ze in Japan: eet tot je 80% vol zit.

Blauwe zones lunch Blauwe zones wobble

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de lunch laat Cessy ons zien hoe de grote moestuin van Blauwrijk op basis van permacultuur wordt gerund, zodat de grond niet uitgeput raakt. We zingen en springen samen met Hanneke uitbundig op de ‘Blue Zones Blues’. We luisteren hoe Ria wetenschappelijke inzichten over ouder worden en sociaal kapitaal weet te koppelen aan het leven van jou en mij. En tot slot komen we tot rust bij de ademhalingsoefeningen van Marijke.

Blauwe zones permacultuur3 Blauwe zones permacultuur2 Blauwe zones permacultuur1

 

 

 

 

 

 

 

We hebben deze dag samen een doel voor ogen (in Japan noemen ze dat ikagai): we geloven in Pensioen in Zicht. En allemaal dragen we daar een steentje aan bij. Op zo’n dag houden we elkaar scherp, inspireren we elkaar, wisselen we nieuwe inzichten uit en werken we aan vernieuwing van ons aanbod. Zodat onze cursussen ook de komende jaren vitaal, vol beweging, zinvol en plezierig blijven. Daar word ik nou blij van.

Blauwezones brainstorm

Als u meer wilt weten over de Blauwe Zones, lees dan onze blogs hierover: http://eennieuwetoekomstpensioeninzicht.nl/index.php/blog/
Of bekijk de TedTalk cvan Dan Buettner: http://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_live_to_be_100?language=nl
Benieuwd naar Landgoed Blauwrijk in Uden? Ga naar www.blauwrijk.nl

Wim Ballemans
trainer/adviseur Stavoor


Terug