Brainwash filosofisch festival

“We zijn allemaal wereldverbeteraars!”

Ter voorbereiding van de filosofische driedaagse in mei toog ik op deze zonnige zaterdag 27 februari 2016 naar Den Haag om me te laten inspireren door filosofische denkers over hedendaagse vragen. Enkele flarden van deze dag deel ik hier, met name over wereldverbeteraars. Ter lering ende vermaek.

Filosofie is liefde voor wijsheid en wijsheid begint met begrip. Er is nooit een antwoord op een filosofische vraag. Het zelf nadenken, het zoekproces en de dialoog staan centraal. Dit doet me denken aan de dichter Kopland – psychiater Rudie van den Hoofdakker – ‘Wie wat vindt, heeft slecht gezocht!����� (titel van een prachtige dichtbundel).

Bij binnenkomst op het festival valt mijn oog op verschillende quotes van bekende filosofen. Wat zouden ze er van gevonden hebben, vraag ik me af, om hun uitspraken als pakkende oneliner afgebeeld te zien?

Filosofisch festival 2  We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft
Filosofie is leren en doen, vertelt een docent van de School of Life. Zijn inleiding gaat over de wereld verbeteren, iets wat mij als onverbeterlijke  optimist en wereldverbeteraar enorm aanspreekt. Maar ook een gebied  waar ik regelmatig met veel ideeën, maar  met lege handen sta. Waarom wil iemand  eigenlijk de wereld verbeteren, is de wereld niet klaar en af? En ook: wat houdt je tegen? En hoe ver moet die verbetering gaan?

“Wie weet waarvoor hij/zij leeft, kan bijna elk hoe verdragen!”

En hier verschijnt de naam Viktor Frankl, die in zijn boek ‘De zin van het bestaan’ beschrijft hoe mensen die een doel, een perspectief hadden in het concentratiekamp grotere kans op overleven hadden. Terugzien van vrouw, kind, promotie voltooien, vriendschap ervaren. Dat geeft betekenis, zelfs in erbarmelijke omstandigheden.

Als wereldverbeteraar kun je last krijgen van teveel gevoelens. Chris Jordan, die vogels met plastic in de buik fotografeert, kan het op een gegeven moment niet meer aanzien. Voor mij zijn deze beelden de aanleiding om te gaan milieu-jutten, elk dopje en draadje doet er toe.

Filosofisch festival 3

– Foto: Chris Jordan –

“Een druppel op een gloeiende plaat geeft een sis…en veel sissen is echt herrie

Omgaan met belemmeringen en tegenslag is een levenskunst waar ook Jamie Olivier over mee weet te praten. Zijn project voor gezonde voeding op scholen werd een flop, toch gaat hij onstuitbaar verder. Wat kan ik als kok?Filosofisch festival 4

Dat is een helpende vraag: wat kan ik….als fotograaf, als kok, als klusjesman, als ingenieur, als verzorgster, als trainer/therapeut….. Hoe kan ik bijdragen als componist, als
Syrische tandarts, als gepensioneerde ….

Wat geeft jou voldoening? Waar kom je je bed voor uit? Ikigai, zoals ze in Okinawa – een van de Blue Zones – zeggen. En daar ook van genieten, dat  is het mooie tegengif tegen calvinistische ernst en zuurheid.

Ach, er was nog veel meer te beleven op dit filosofisch festival. Over zoeken naar de ware in de liefde, over een lofzang op onrust als drive voor levenslust. Veel inspiratie voor de filosofische driedaagse PIZ, waar filosofe Remi van de Elzen klaar staat om de hersens te laten kraken en het hart te verwarmen.

Filosofisch festival 5

– Filosofe Remi van der Elzen –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieneke Akkerman, trainer/adviseur Stavoor

 


Terug