De kunst van het vragen stellen

Mogelijk heeft u tijdens allerlei cursussen en opleidingen die u volgde wel eens gedacht: ‘Wat kan ik met deze informatie? Ga ik dit ooit nog eens gebruiken?’ Hopelijk heeft u toch regelmatig iets voorgeschoteld gekregen, waar u wel heel nadrukkelijk gebruik van hebt kunnen maken. Tijdens diverse trainingen voor mijn beroep als trainer heb ik ervaren hoe belangrijk de kunst van het vragen stellen is.

Vragen maakt je wijzer. Om sterker te staan en vooruit te komen, moet je jezelf goede vragen stellen. Want vragen zetten je hersens aan het werk en kunnen onvermoede wijsheid opdiepen. In de zen-traditie is het zelfs een principe om een onbeantwoordbare vraag te stellen aan studenten. Een zogenoemde koan. B.v. wat is het geluid van 1 klappende hand? De gedachte hierbij is dat er inzicht ontstaat als je de knellende banden van de logica loslaat.

Mij is geleerd soms de rust op te zoeken met een vraag of het de tijd te geven. Wat zal deze jonge boeddhistische monnik aan het opzoeken zijn? Komt hij ook in de verleiding om steeds sneller op zoek te gaan naar antwoorden op belangrijke vragen? Zowel de spiritualiteit als de wetenschap zijn het met elkaar eens: als je jezelf vragen stelt voordat je aan iets begint, blijk je beter te presteren.

Ik melde me enkele jaren geleden aan voor een opleiding aan de trainersacademie in Amsterdam.

De opleider vroeg me bij de intake: ‘Kunt u weer cursist zijn? En wilt u uw antwoord over een week aan mij kenbaar maken?’ De gehele week sudderde de vraag door mijn hoofd: kan ik dit inderdaad (nog); hoe kan ik dit bereiken? Door de zoektocht stelde ik me open voor oplossingen die uit mijn diepere zelf kwamen. Het gevolg was dat ik weer als cursist met inspiratie aan de slag wilde.

Welke aan u gestelde vraag is u bijgebleven?

 

Frans Hoeke, trainer Stavoor

 

Terug