Drie mooie en leerzame dagen Pensioen-in-Zicht

“Het waren drie mooie dagen”, om maar eens een bekende reclameslogan te gebruiken voor de driedaagse cursus ‘Pensioen-In-Zicht’ in mei 2017. Maar hiermee zou ik schromelijk tekort doen aan de cursus van Stavoor.  Daarom wil ik graag laten weten hoe ik de cursus heb ervaren.

Het was een grote groep met 10 (echt)paren, totaal 20 deelnemers die allen op of net over de drempel van hun pensionering stonden. Bij elkaar was het een divers gezelschap, afkomstig uit het hele land, tot en met Harlingen uit het hoge noorden. Docente Karin van Wezel slaagde er goed in om alle deelnemers bij de les te houden, hoewel we soms veel weg hadden van een vrolijk schoolklasje. Zij had een intensief programma voor ons bedacht, maar met genoeg mogelijkheid om te ontspannen en elkaar onderling te leren kennen. Elke dag stond er een wandeling van 1 tot 2 uur op de agenda. En dat was op zich al een feest in het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap, met elke dag mooi weer en uitstekend verzorgd eten en drinken.

Landgoed Schoutenhof

Dreigend pensioengat
Er werd intussen hard gewerkt aan het doel van de cursus: met generatiegenoten inspiratie en kennis opdoen om op een goede manier afscheid te nemen van betaald werk. Het was vooral een praktische cursus, met veel opdrachten in kleinere groepen. Thema’s waren: het opmaken van de balans van je leven, omgaan met veranderingen en het maken van toekomstplannen. Tussendoor kregen we een documentaire te zien van twee gepensioneerde echtparen, die  met vallen en opstaan invulling gaven aan hun nieuwe levensfase.  Genoeg voer voor de groep om over na te denken en te praten.  Niemand van de deelnemers bleek voor het dreigende pensioengat te vangen. Bij het rondje toekomstplannen noemden de meeste deelnemers meerdere activiteiten voor de komende levensfase van niet betaald meer werken. Die varieerden van:  aan oude auto’s sleutelen, reizen, een nieuwe studie beginnen tot het openen van een wijnproeverij. Op de derde en laatste dag werden we verrast met een workshop yoga. Verrast, omdat deze vooral in het teken stond van gezond en vitaal ouder worden. Niks geen mantra’s of minuten stilzitten in een boeddhahouding, maar leren hoe yoga je kan helpen bij het omgaan met stijver wordende gewrichten en hoe je (lage) rugklachten  kunt voorkomen.

Groepsfoto met uitzicht op het Geuldal

 

Vol lof
Aan het eind van drie intensieve maar ook ontspannende dagen waren alle deelnemers vol lof over de cursus. Zelf ben ik me veel meer bewust geworden van de noodzaak om stil te staan bij een nieuwe levensfase zonder betaald werk, contacten met collega’s  en een vanzelfsprekende invulling van mijn dagen. Over een kleine drie maanden is het zover en het moment is meer dan rijp om mijn plan te trekken en structuur aan te brengen in de levensfase na mijn pensioen. De PIZ-cursus van Stavoor is daarbij een goede opsteker geweest en zeker aan te raden voor mensen die net als ik met pensioen gaan.

Marianne Coopmans (65 jaar)
Utrecht, 3 juni 2017

 

Terug