Filosofische bagage voor de toekomst – cursus Pensioen in Zicht.

Op 9 t/m 11 mei hebben we deelgenomen aan de cursus Pensioen in Zicht. De locatie waar we verbleven was Oldruitenborgh , een Havezate gelegen in het mooie Vollenhove. We troffen het met het weer want de dagen dat we daar verbleven, was een en al zonneschijn. Zo ook de cursus welke gebaseerd was op de onze toekomst ‘zonder werk’. Onze toekomst met als inspiratiebron de filosofie: de wijsbegeerte = de liefde voor wijsheid . Door de eeuwen heen hebben veel mensen de filosofie gebruikt als opstapje naar een beter leven. In ons geval een leven ‘zonder werk’. Hoe hebben we ons werkzame leven ervaren en hoe kijken we naar de toekomst?
Wie was ik als werknemer, en wie ben ik als gepensioneerde.
We konden heerlijk brainstormen over onze ‘toekomst’. De persoonlijke gesprekken met mede-cursisten heb ik zelf al zeer positief ervaren. Ieder gesprek was een openbaring op zich, omdat iedereen een eigen verhaal had. Met de een had je een diepzinniger gesprek dat met de ander, maar de verhalen waren allemaal positie , met een blik gericht op de toekomst.
Op de woensdag kregen we filosofische bagage mee van Remi van de Elzen. Een filosofe die ons de vraag stelde of ons leven gelukt was. Een onderwerp waarbij iedereen zijn eigen verhaal had. Leuk en interessant, ook al omdat verschillende wijsgeren met hun denkbeelden de revue passeerden. De Kunst van het Ouder Worden was onderdeel van haar workshop. In de middag brachten we het verhaal in de praktijk en stelden we ons zelf de vraag : Wie ben ik (met of zonder werk)?

Remi van der Elzen

Remi van der Elzen deelt wijsheid en vragen van vroegere en hedendaagse filosofen

’s Avonds werden we door medewerkers van Natuurmonumenten getrakteerd op een leerzame rondvaart over de Wieden, waar bij vooropstond de liefde voor de natuur in al zijn facetten. We konden zelfs ons eigen kopje muntthee maken van vers geplukte munt. Een bijzondere ervaring.

Toosten met muntthee

Toosten met muntthee uit de Wieden

Al met al heb ik deze dagen ervaren als zeer leerzaam. Een filosofische inspiratiebron met het oog op de toekomst. Stavoor en Lieneke, bedankt voor deze zeer interessante cursus die mijn kijk op de toekomst een stuk aantrekkelijker heeft gemaakt. De cursus was zeer de moeite waard.

Joop Westerkamp,
Belastingdienst


Terug