Gemeenschapszin, een groot goed

Hoe vanzelfsprekend is het dat je klaarstaat voor de mensen bij jouw in de buurt? In de buurt waar ik woon, een jaren zeventigwijk in Den Bosch, allerminst. Oké, onze buren verzorgen de planten als we op vakantie zijn. En we maken een praatje als we elkaar bij de voordeur of in het winkelcentrum tegenkomen. Maar daar houdt het wel mee op. Ik heb geen idee hoe de mensen heten die vier huizen verderop wonen. We zitten niet te wachten op buren die de deur plat lopen, we hebben naast ons werk een goed gevuld sociaal leven.

Een praatje in het winkelcentrum

Een praatje in het winkelcentrum

Vorig jaar ontmoette ik Kitty Hesen als deelneemster in een Pensioen in Zicht-cursus. Na afloop namen zij en haar partner Piet de moeite om hun ervaringen op papier te zetten: ‘Persoonlijk vonden we het programma te  sterk gericht op het individuele en op de korte termijn’. Waarom niet meer aandacht voor mantelzorg, de participatiesamenleving en actief maatschappelijk functioneren? Kitty en Piet weten waarover ze praten. Kitty is initiatiefneemster van ZorgSamenBuurt. In haar eigen wijkje in Eindhoven is de animo enorm. Er lopen nu allerlei initiatieven waardoor mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat is niet alleen fijn voor degenen die hulp nodig hebben. Een van de  bewoonsters steunde een echtpaar, waarvan de man kanker had. Ze ervaart daardoor dat ze nu weer betekenisvol in deze buurt woont, een gevoel dat ze lang kwijt was.

Kitty Heesen

Kitty Hesen (links)

Het initiatief van Kitty sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van de Blue Zones: vijf gebieden verspreid over de wereld waar mensen langer gezond oud worden. Gemeenschapszin is een groot goed in al deze gebieden. Hier zorgt vadertje staat niet meer vanzelfsprekend voor onze oude dag. Hoe is dat als je straks 80 – 90 bent? Daar zit je dan in je eentje (of met z’n tweetjes) in die anonieme nieuwbouwwijk. Je kinderen wonen aan de andere kant van de wereld. Even naar je vrienden rijden durf je niet meer in dat drukke verkeer. Tijd voor mij, bijna zestiger, om na te denken over hoe ik oud wil worden, samen met de mensen om ons heen, buren, vrienden en familie. En tijd om deze vragen nog nadrukkelijker in onze Pensioen in Zicht-cursussen te stellen.

Filmpje ZorgSamenBuurt: http://kilimanjarowonen.nl/site/html/blog.php?cp=2

Filmpje Blue zones: www.youtube.com/watch?v=OuUxTBRc9PE

Wim Ballemans, trainer/adviseur Stavoor Pensioen in Zicht

Terug