Griet schaamt zich niet langer en zie….

Griet schaamt zich niet langer en zie1

– Griet op de Beeck –

Onlangs sprak schrijfster Griet op de Beeck op inspirerende wijze over de keuzes in haar leven. Griet is op dit moment één van de meest verkochte schrijfsters in Nederland. Het eerste gedeelte van de avond vertelde Griet over hoe haar leven verlopen was en combineerde dit met enkele passages uit haar drie boeken. Hierin kwam naar voren dat ze altijd al schrijfster had willen worden, maar dit niet durfde. “Wie ben ik nou om te denken, dat wat mij bezig houdt voor anderen zo interessant is dat ze dit willen lezen?”

Griet koos er voor om een alternatief te zoeken dat wel in de buurt lag van haar droom om schrijfster te worden, maar het niet echt was: ze werkte eerst als dramaturg en later als interviewster. Vier jaar geleden besloot Griet haar schaamte aan de kant te zetten en te gaan voor haar droom: schrijfster worden. Deze opgehoopte energie uitte zich in het feit dat er vier jaar later drie prachtige boeken in de boekwinkels liggen. Griet voelt zich nu bevrijd van de  schaamte om voor het schrijverschap te gaan.

Griet schaamt zich niet langer en zie2.jpg

– Gij nu, het nieuwste boek van Griet op de Beeck –

Op deze avond kwam bij mij een herinnering over schaamte en dromen uit mijn eigen leven heel nadrukkelijk naar voren. Nog binnen het jaar verliet ik als politieman het korps en wilde aan de slag met jongeren en hun ontwikkeling. Meerdere keren heb ik het gesprek hierover uitgesteld. Het voelde als een bevrijding toen de droom verteld werd en zich mocht gaan vormgeven. Persoonlijke ontwikkeling mogen ondersteunen is de rode draad geworden in mijn werkzame leven, wat mij veel gebracht heeft.
Ik ben nu 57 jaar, werk niet zo vaak meer met jongeren, maar vooral met mensen van rond de 60, 65 jaar, die hun arbeidzame leven mogen gaan afronden, gebruikmakend van de training Pensioen in Zicht. De vraag of je (werk- en levens-)droom is uitgekomen komt vaak langs. De vraag “Welke droom is er nu nog?” stel ik ook vaak. Het moment van stoppen met betaald werk is namelijk een prachtig moment voor deze vraag. Er kunnen/mogen zich nieuwe dromen aandienen, mede omdat er ruimte kan komen. En het excuus “M’n werk maakt het niet mogelijk” valt weg. Mijn voornemen is om tijdens de training de onderzoekende vraag mee te geven in hoeverre schaamte je tegenhoudt om je droom te verwezenlijken. Met dank aan Griet op de Beeck!

Frans Hoeke, trainer, adviseur Stavoor

 

 

 

Terug