‘Kan het niet anders?’

Maaike zet toehoorders bij haar afscheid aan het denken over geld.

Geplaatst op dinsdag 1 september 2015 door Stavoor

Maaike twijfelde als kind tussen een studie pedagogiek of economie. Het werd pedagogiek, maar de economie liet haar niet los. Hoe werkt geld en rente? Waarom is er zo veel economische ongelijkheid in de wereld? En kan dat niet anders? Nu Maaike stopt met werken krijgt ze alle tijd om zich in die vragen te verdiepen. Toen ze vorig jaar op de Parade in Amsterdam liep, zag ze een voorstelling van Dette Glashouwer, Money money money. Pas een paar maanden later viel het kwartje: ‘Die wil ik bij mijn afscheid hebben.’ En zo geschiedde. Dette zette een zaal vol collega’s en ex-collega’s op een humoristische wijze aan het denken over je persoonlijke relatie met geld. De reacties waren hartverwarmend. Na de voorstelling ging ze met de pet rond voor de Stichting Stro (Social Trade Organisation), een organisatie die ‘alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt, omdat het huidige geldsysteem   armoede en milieuproblemen veroorzaakt’.

Artikel Maaike Wijnberg 1
– Dette Glashouwer met Money money money –

Na 38½ jaar gaat Maaike Wijnberg haar horizon dus verleggen en stopt ze bij het Horizon College, een ROC in de kop van Noord-Holland. Maaike kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op haar carrière, die ooit begon als docente maatschappijleer op een schooltje voor gezinsverzorgsters. Na verschillende managementfuncties koos ze eind jaren ’90 bewust voor de beleidskant. Ze wilde de diepte ingaan en haar bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de inmiddels tot 1000 personeelsleden uitgegroeide organisatie. Maaike: ‘De laatste jaren waren mijn oogsttijd. Om kwaliteitsverbetering tot stand te brengen heb je minstens 10 jaar nodig. Ik zie nu de resultaten, zoals een goed werkende klachtenregeling. Ik hou van cijfers, vooral als je er iets mee doet. Zo hebben we nu goed in beeld hoe het zit met uitval van leerlingen en kunnen we gepaste maatregelen nemen. Ik zat dicht bij het management en mocht me overal mee bemoeien. Ze luisterden goed naar onze ideeën en de inspectie was tevreden over ons.’

Artikel Maaike Wijnberg 2
– Maaike bij haar afscheid –

Met dit afscheid sloeg Maaike meteen de brug naar de toekomst. In de cursus Pensioen in Zicht, die ze met haar partner volgde, ontdekt ze hoe waardevol samenwerken altijd voor haar was in haar werk. Daarom wil ze gelijkgestemden om zich heen verzamelen, bijvoorbeeld een studieclubje, waarmee ze zich verder kan verdiepen in de financiële wereld. Niet om via beleggingen snel rijk te worden, wel om alternatieven te onderzoeken die het gat tussen arm en rijk kunnen verkleinen.

Meer weten?
Dette Glashouwer – Money money money: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QWWE8fo8-QA
Stichting Stro: www.socialtrade.nl/

Heb jij je werkzame leven ook op een bijzondere wijze afgesloten? Laat het ons weten.

Terug