Het seksleven van de Wijngaardslak

SlakkenDe wijngaardslak is een tweeslachtig dier. Man en vrouw tegelijk. En toch heeft zij/hij een andere slak nodig om zich voort te planten. En hoe doet hij/zij dat dan? Vooral hééééél, hééééél, langzaam, zoals het een slak betaamt. Het duurt ongeveer 24 uur voordat de ene slak zijn/haar pijltjes afschiet in de andere slak. En dan nog gebeurt de bevruchting pas daarna in die ene slak. Volgt u het nog?

Onze IVN Gids tijdens de PIZ wandelweek in Zuid-Limburg ondersteunde haar verhaal met uitvergrote foto’s van de parende slakken, terwijl twee stoere deelnemers met vertedering een wijngaardslak op hun hand “wakker lieten worden”. Prachtig! We konden er met gemak 20 minuten bij stil staan terwijl er toch werkelijk een hele donkere regenwolk dreigend op ons af kwam zeilen.Dreigende regenwolk

Dit was natuurlijk een prachtige aanzet om het een dag later eens uitgebreider dan gewoonlijk te hebben over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd.
Met pensioen gaan kan weer ruimte geven om je eigen verlangens en behoeften eens nader te onderzoeken. Hoe is je lichaamsbeleving? Waar geniet je van? Hoe ervaar je lichamelijke intimiteit, wat mis je, waaraan heb je behoefte in de aanraking? En, wanneer je een partner hebt, hoe is het om hem/haar weer eens te gaan (her-) ontdekken? Of misschien ben je op zoek naar een partner om de intimiteit mee te kunnen beleven.

Een paar dingen waar we mee kunnen worstelen als we 60+ zijn:

 • Het maatschappelijke beeld (bijvoorbeeld in reclames) dat seksualiteit specifiek bij jong zijn hoort.
 • Fysiek verandert er een en ander als we ouder worden. Bij vrouwen heeft de overgang impact op o.a. de vaginale vochtigheid, bij mannen kan potentievermindering door bijvoorbeeld medicijngebruik of prostaatklachten optreden.
 • Als partners kennen we elkaar al zo lang en er is nog zo weinig verrassend.
 • We zijn grootgebracht met ideeën over de romantische liefde en die “sprookjes” stroken niet met de alledaagse werkelijkheid. Ouder geworden weten we: De prins op het witte paard bestaat écht niet en de prinses die eeuwig op je ligt te wachten heeft ook nog wel wat anders te doen.
 • Mensen die al heel lang een relatie hebben, getrouwd zijn, hebben al zo veel met elkaar meegemaakt dat ze de ander al precies denken te kennen. Opnieuw nieuwsgierig zijn vraagt dan dat je ervan uit dient te gaan dat jij zelf en ook de ander ontwikkelt door het leven heen.
 • Sowieso is het, of je nu jong bent of ouder, al de kunst om met elkaar te communiceren, echt interesse te tonen in hoe het met de ander gaat en duidelijk te zijn over wat je eigen behoeften zijn.

In ieder geval kunnen mensen in de pensioentijd wat lessen leren van de wijngaardslak:

 1. Neem de tijd om uit te zoeken wat je eigen behoeften zijn;
 2. Neem de tijd om de ander te ontdekken;
 3. Neem de tijd om elkaar te verleiden;
 4. Neem de tijd om het liefdesspel te spelen;.
 5. Neem de ruimte om ook weer je eigen (slakken-)gang te gaan.
Dus: DOE HET SLOW ALS EEN SLAK!

Voor meer kennis en inspiratie:

Weg van de LiefdeLiefdes Bang

Erna Raijmakers, trainer/adviseur Stavoor Pensioen in Zicht

Terug