Langer werken, korter werken…of langer korter werken?

‘Minder werken beter voor productiviteit’ kopte de Volkskrant vorige week. Citaat:
‘Ik ging me afvragen: is een kortere werkdag niet beter voor alle werkende wezens? Niet alleen voor hun geluk, maar ook voor hun productiviteit. In buurland Zweden wordt al een tijdje druk geëxperimenteerd met de 6-urige werkdag. Zo draaien 68 verpleegsters van het rusthuis Svartedalen in Göteborg momenteel diensten van zes uur in plaats van acht, met behoud van hun salaris. De Zweedse verpleegkundigen zijn onderdeel van een door de overheid gefinancierd onderzoek dat in 2015 begon. Hoofdvraag: bevordert korter werken de arbeidsproductiviteit? Het experiment duurt nog tot eind 2016, maar de conclusie is nu al: ja.

Volkskrant Magazine

De verpleegsters worden vergeleken met een controlegroep in een ander verzorgingshuis waar de diensten ouderwets acht uur lang zijn. Wat blijkt? De zusters van Svartedalen zijn de helft minder ziek en nemen minder vrije dagen op, schrijft zakensite Bloomberg. Dit is goed voor de continuïteit op de werkvloer en daarmee voor de kwaliteit van zorg. Ook zijn de verpleegsters gelukkiger dan voorheen, ze komen niet meer uitgeput thuis van hun werk en ze hebben meer energie tijdens hun werk. Om de productiviteit te meten, kijken de onderzoekers onder meer naar de hoeveelheid activiteiten die de verpleegsters met de inwoners ondernemen: dit aantal steeg met 64 procent.

Het PELS-instituut in Amsterdam begeleidt onder meer mensen met een burn-out en concentratieproblemen. Directeur en neuropsycholoog Jorn Hogeweg (56) stelt dat het brein ‘rijker’ wordt als je dagen gevarieerder zijn. ‘Op een dag zijn er veel taken. Werken is er een van, maar iemand heeft ook zorgtaken, wil sporten, vrienden zien. Hoe meer afwisseling, hoe meer hersenfuncties er worden geactiveerd.’ En voor die afwisseling heb je simpelweg tijd nodig.’
Tegelijk lees ik het boek van Bas en Kees Klinkhamer, Gelukkig ouder worden. Vader Kees (84, nadat hij als cardioloog gestopt is, nu actief als consultant gezondheidszorg) houdt een Gelukkig ouder worden
krachtig pleidooi voor langer doorwerken. Onderzoeken wijzen uit dat mensen die na hun pensioen doorwerken langer gezond blijven. Voorwaarde is wel dat je je werk fysiek en psychisch aankunt en, vooral, dat je er plezier in hebt. En als je dan toch stopt met je betaalde baan, zoek dan een nieuwe uitdaging waar je jezelf in kunt blijven ontwikkelen.

Kortom: zou de samenleving er niet enorm mee gebaat zijn als we langer korter werken:

  • wat minder uren per dag werken, waardoor we meer tijd krijgen voor andere taken (en meer variatie in onze dag);
  • maar wel langer (met plezier) doorwerken en ons minder aantrekken van de arbitraire leeftijd van 65 of 67?
  • En laten we vooral een sociaal beleid houden voor mensen met een laag inkomen en fysiek of psychisch zwaar werk!

Wim Ballemans

Lanager werken weer op de agendaLanger werken weer op de agenda1

 

Terug