Met pensioen? Investeer bewust tijd in jouw Grote Genieten

Misschien had je toen je nog werkte regelmatig het idee dat je geleefd werd door je agenda. Omdat je tijd te kort kwam om alles te doen wat er op je to-do lijstje stond. Je had het ene nog niet afgevinkt of er kwamen alweer 10 nieuwe klussen bij…

Tijd
Het blijft een wonderlijk fenomeen.
Want elke ochtend als we wakker worden krijgen jij en ik 86.400 seconden leven voor een dag. Waar we mee mogen doen wat we willen. Fantastisch!
Er is maar één beperking: als je die 86.400 seconden verkwanselt, dan ben je ze voorgoed kwijt…
Het is nu of nooit.

KlokMisschien is het juist dát gevoel – nu of nooit – dat je zo snel doet belanden in een patroon van met meerdere dingen tegelijk bezig zijn, van moeite hebben met nee zeggen of van momenten waarop je intens geniet zelf afbreken om ‘weer eens aan de slag te gaan’.
Zo bekruipt je het gevoel van geleefd worden.

Maar hé, daar heb jij nu toch geen last meer van. Je bent nu met pensioen. Geen collega’s, leidinggevende of klanten meer die aan je trekken. Alle tijd is voor jou, hoera!

Of…

Merk je misschien – nu je gepensioneerd bent – dat er nog steeds aan je getrokken wordt? Is het je partner die alsmaar de deur uit wil om leuke dingen te doen? Is het de voetbalvereniging die een nieuwe penningmeester zoekt? Of zijn het je kinderen die willen dat je een paar dagen in de week komt oppassen op de kleinkinderen?

Logisch toch, jij hebt nu immers alle tijd?

Mmm…

Time fliesNu je met pensioen bent is het aan jou om die patronen te doorbreken. Zodat je tijd en ruimte krijgt voor een ontspannen ritme van leven en genieten. Zodat jij de piloot bent van jouw Grote Genieten.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Wat jij hiervoor nodig hebt is een alert en wakker brein
Eentje die je helpt je gezond verstand te gebruiken. Die je helpt prioriteiten te stellen en weloverwogen keuzes te maken. Die je helpt focussen op wat zin heeft. Op wat je leven zin geeft.

Breinspecialist David Siegel kent het recept om dat te bereiken
Het recept bestaat uit vijf verschillende ingrediënten:

Focustijd
Voor de meeste van ons ligt de optimale focustijd voor ons brein tussen 8 en 11 uur ’s morgens. Dan is zijn kwaliteit van aandacht het hoogst en kun je met gemak langere tijd focussen op één activiteit. Gebruik jouw focustijd dus voor zaken die er écht toe doen voor jou: lees de krant, maak muziek, schrijf in je dagboek, heb een goed gesprek. Dat geeft voldoening! Heus, de rest van de wereld is er ook nog na 11 uur…

Ontmoetingstijd
Je brein floreert in het samenzijn met andere mensen. Nieuwtjes uitwisselen, verhalen vertellen en ervaringen delen versterkt de onderlinge band. Je vertrouwen in anderen groeit. Je voelt je veilig daardoor. En daar houdt je brein van, want zijn probleemscanner mag dan voor even uit. Zorg daarom elke dag voor quality time – échte ontmoetingstijd – met de mensen die je lief zijn. Gezellig samen lunchen, fietsen of wandelen zijn een mooie invulling hiervoor.

Ontspanningstijd
Reserveer elke dag tijd voor activiteiten die mentaal weinig van je vragen. Want een brein dat flink aan het werk is geweest heeft tijd nodig om weer bij te komen van alle informatie en prikkels die gedurende de dag op je afkomen. Doe eens een mindfulness oefening of schrijf je gedachten van je af. Daarmee help je jouw brein terug te schakelen van alsmaar doen-doen-doen naar even-niets-hoeven-doen. Je brein knapt hiervan op. Jíj knapt ervan op!

Fysieke tijd
Je brein wil dolgraag alles wat hij ziet, ruikt, hoort en proeft in de wereld om je heen doorvertellen aan alle cellen in je lichaam. Hij wil je aanmoedigen om fysiek actief te blijven. Want hij weet: van uren achter je computer werken of hangen op de bank wordt hij somber, lusteloos en neerslachtig. Dus ga wandelen, fietsen, vissen, varen, tuinieren of wat dan ook. Want beweging houdt je brein fris en alert!

Slaaptijd
Een gemiddelde volwassene heeft elke dag zo’n 8 tot 9 uur slaap nodig. Na een goede nachtrust is je brein meer mans in je dag. Een tekort aan slaap inhalen kan niet. Voor je brein is het: 2 uur te kort slapen is 2 uur voorgoed verloren. Ga jij ’s avonds steevast te laat slapen? Zet eens je wekker om op tijd naar bed te gaan!

Een brein dat steeds weer de kans krijgt om tot rust te komen en bij te tanken, is een brein dat optimaal presteert voor jou.
Zonder gevoelens van spanning, stress of somberheid te genereren.

Gebruik jouw dagelijkse portie van 86.400 seconden daarom wijs. Zorg voor een gezonde afwisseling van alle soorten tijd die je ter beschikking staan.
Enne… geniet van je pensioen!

Heidi Does
Senior mindfulness trainer en LEAN coach voor team-/projectleiders en ondernemers
www.doesmindful.nl

Terug