Niets hoeft en alles mag…

In de derde week van maart ben ik samen met mijn echtgenote Beate naar de pensioen in zicht cursus geweest.

De cursus was op Landgoed Schoutenhof te Epen in Zuid- Limburg. De Schoutenhof is een kleinschalig hotel, een voormalig burgemeesterswoning dat een tikkeltje charmant gedateerd is.  Het wordt gerund door één familie. De ontvangst was uiterst warm en vriendelijk en de familie was zeer gastvrij tot aan ons vertrek. We waren daar met 9 pensioenstellen en een cursusleidster en daarmee zat het hotel ook helemaal vol. Het voordeel daarvan was dat er geen ander gasten in het hotel waren.

Ofschoon er een strak programma voor ons klaar stond, was het de cursusleidster al snel duidelijk dat het hier om een, zoals zij dit zelf typeerde, rebelse groep ging met een vleugje scepsis. Want wij zestig plussers gingen ons toch vooral niet laten vertellen wat we wel en niet moesten doen, daar waren we immers geen zestig voor geworden. Het motto was dan ook al snel, niets hoeft en alles mag. Er stond er voor iedere dag een wandeling op het programma door de prachtige natuur van Zuid-Limburg. Tijdens de wandelingen kwamen er mooie en inspirerende verhalen naar boven.

Er werd gezamenlijk ontbeten, geluncht en gedineerd en na het avondprogramma nog even een afzakkertje genomen. Het was heel gezellig en we hebben ook héél véél gelachen. Het viel mij op hoe respect- en begripvol iedereen tijdens deze cursus met elkaar omging. Het deed er eigenlijk niet zo veel toe wat voor werk je deed, het ging er om hoe je als mens in het leven staat en wat voor plannen je nog voor de toekomst hebt. Zo vond ik het prachtig om te horen, dat iemand met een goede functie in de financiële wereld met trots vertelde dat hij aangenomen was als assistent boswachter. Hij was gek op de natuur en had van kinds af aan de droom om boswachter te worden en nu zag hij eindelijk die droom in vervulling gaan. Toen hij dit vertelde glom hij van oor tot oor en liet hij ons trots zijn nieuwe boswachtersoutfit zien.

De onderwerpen die tijdens de cursus aan bod kwamen waren onder andere: toekomstkompas, inspiratie en genieten, materiële zaken zoals erfrecht, gezond ouder worden, omgaan met veranderingen, mogelijkheden in overvloed en toekomstplannen. Er waren ook verschillende gastsprekers uitgenodigd, zoals een notaris. Erg interessant allemaal.

Beate en ik hebben de cursus als heel nuttig ervaren en kunnen iedereen die aan de vooravond van zijn pensioen staat aanraden om aan zo’n cursus deel te nemen.

Bob Siemonsma

Terug