OKINAWA, een Blauwe Zone met een extra dimensie

In mijn cursussen Pensioen in Zicht komen de Blauwe Zones vaak aan bod. Blauwe Zones zijn gebieden in de wereld waarin de bewoners aantoonbaar vele jaren ouder worden dan gemiddeld en ook veel langer gezond blijven. Dit komt door hun leefwijze, hun voedings- en bewegingspatroon, de sociale structuur waarin ze leven en de manier waarop ze zin geven aan hun bestaan.

Okinawa is een eilandengroep voor de kust van Japan met een groot aantal langst levende mensen ter wereld. De 1,3 miljoen bewoners van Okinawa hechten veel waarde aan hun tradities, cultuur en omgeving. De Okinawanen hebben een positieve kijk op het leven en halen energie uit het hebben van een levensdoel. In hun eigen groentetuin kweken zij bijvoorbeeld kruiden, gember en kurkuma. Daarnaast eten zij veel sojaproducten als tofoe.

Een ander belangrijk aspect waardoor ze gezond blijven, is de leefregel: eet tot je 80% vol bent.

Onlangs ontdekte ik nog een ander sterk punt van Okinawa. Hoewel ik nog net te jong ben om zelf deel te nemen aan een Pensioen in Zicht-cursus van Stavoor, ben ik al wel oud genoeg om te moeten investeren in de conditie van mijn botten. Calcium en Vitamine D zijn daarvoor belangrijke onderdelen in het voedingspatroon. Het nadeel van veel voedingssupplementen, zoals ook calciumtabletten of –poeders, is dat er veel toevoegingen zijn die op het eerste of tweede gezicht niet gezond overkomen. Dit probleem kaartte ik aan bij mijn reformzaak in mijn woonplaats Tilburg. Men begreep mijn zorgen en op de toonbank werd een glazen potje met Okinawa zeekoraalmineralen gezet, een poeder dat geldt als het meest pure en natuurlijke mineraal- en spoorelementensupplement, afkomstig van Sangokoraal uit Okinawa.

Dit koraal blijkt het enige koraal te zijn, uit de 2500 soorten in de wereld, waarvan de minerale inhoud en de verhoudingen qua samenstelling vrijwel identiek is aan die van het menselijk bot.

Calcium en magnesium zijn onmisbaar voor de opbouw van gezond botweefsel en van groot belang voor het goed functioneren van hart en bloedvaten. Mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor opname van vitaminen. Ze bevorderen de prikkeloverdracht en daarmee de communicatie en uitwisseling van stoffen tussen en binnen de cellen en dragen daarmee voor een belangrijk deel bij aan een evenwichtig energieniveau. Calcium en magnesium behoren naast kalium tot de drie meest ontzurende mineralen. Ze dragen bij aan het vormen van basen en ondersteunen in het afvoeren van gifstoffen. Ze kunnen dus ingezet worden bij klachten die ontstaan door zuurvorming, zoals jicht, verstoorde darmflora, gebitsproblemen en tal van andere gezondheidsklachten.

Ik had me niet eerder gerealiseerd dat koraalpoeder zoveel goede ingrediënten met een nuttige uitwerking heeft. Inmiddels neem ik iedere ochtend 2 à 3 gram in de yoghurt en ik voel me er goed bij. Overigens wordt iedere partij Okinawa zeekoraalpoeder getest op alle mogelijke verontreinigingen uit de zee.

Iedere keer als ik weer vol enthousiasme in de Pensioen in Zicht-cursussen praat over de Blauwe Zones, geef ik Okinawa net iets meer aandacht dan de andere zones.

René Vrieling

 

Terug