Onvermoede krachten, wanneer worden ze aangesproken?

Binnen één week las ik twee artikelen die me beide raakten. Waar liggen de overeenkomsten tussen deze beide artikelen vroeg ik me af? Het ene artikel ging over het fenomeen bore-out, het andere artikel over de ondernemer/dichter Mustafa Kör, die een dwarslaesie opliep bij een auto-ongeluk en daarna het beste in zichzelf ontdekte.

Dichter Mustafa Kör

Dichter Mustafa Kör

Bore out of onderbelasting is een fenomeen dat onderschat wordt in het dagelijkse (werkzame) leven. Vaak gaat het over te veel belasting. Echter, te weinig belasting heeft vergelijkbare symptomen: (over-)vermoeidheid, depressiviteit, een laag zelfbeeld en frustratie.

In mijn eigen werkzame leven heb ik er op twee momenten mee te maken gehad. In de bloei van mijn leven tijdens mijn militaire diensttijd was er geen interessant en uitdagend werk voorhanden. Het gevolg was dat ik na die 14 maanden begon te twijfelen of ik sowieso nog wel in staat was om een baan aan te kunnen waarvoor ik geleerd had. Later, tijdens mijn jaren als werkleider in de jeugdzorg, waren we steeds op zoek naar betekenisvol en leerzaam werk voor onze jongeren. Dat was een hele klus. Voor hen gaat n.l. de slogan op: als je ons niet uitdaagt, gaan we jou uitdagen!

burnout-boreout

De dichter Mustafa Kör vertelt in het interview, dat het echte leven voor hem pas begon na zijn bijna fatale auto-ongeluk. De passie, dat wat echt bij hem past, is het dichterschap. Kör geldt als een van de grootste poëzietalenten van België. In zijn eigen woorden: ‘Nu zou ik mijn benen niet willen terug hebben, als ik de kunst en literatuur zou moeten afstaan. Ik kan nu vliegen.’

Ik ben gelukkig gezond. Soms zijn er van die momenten dat ik wel eens denk ‘Maar als die gezondheid me nou eens in de steek laat, wat dan?’. Als ik zijn verhaal lees is mijn eerste gedachte: ‘Als mij dit overkomt dan kan ik niets meer, dan is het over en uit.’ Maar dat dacht Mustafa mogelijk ook.

Onvermoede krachten, wanneer worden ze aangesproken?

Dat is één van de gespreksonderwerpen tijdens mijn werk als Pensioen-in-Zichttrainer. Deelnemers zijn nogal eens verbaasd dat bore-out net zo vaak voorkomt en de zelfde verschijnselen heeft als burn-out. In hoeverre heb je uitdaging en betekenisvolle werkzaamheden en contacten nodig om je goed te voelen? Maar ook komt de uitdagende vraag aan de orde: welke onvermoede krachten zitten er mogelijk in je, zoals bij Mustafa, nu er nieuwe ruimte komt omdat je niet meer hoeft te werken?

Lees het artikel over Mustafa Kör: www.volkskrant.nl/boeken/hoe-een-auto-ongeluk-je-leven-kan-redden~a4453296/

Lees het artikel over bore-out: http://www.noordhollandsdagblad.nl/gezond/nieuws/article28968029.ece/Een-bore-out-door-saai-werk_

 

Terug