Ouder worden in de Blue Zones

Ouder worden in de Blue Zones

Zoals besproken in de vorige blogs, staan zowel groei als verval centraal in het proces van ouder worden. We eindigden met de vraag of de langstlevenden, wonend in de Blue Zones, een inspiratiebron kunnen zijn voor ons.

Hiervoor duiken we eerst wat dieper in de Blue Zones of Blauwe Zones. Dit zijn vijf gebieden op aarde waar verhoudingsgewijs veel meer honderdjarigen wonen. Ze hebben gemeen dat ze een leefstijl hebben ontwikkeld, die er voor zorgt dat depressie, dementie, kanker en hart- en vaatziekten minder vaak voorkomen. Het gaat om specifieke gebieden in Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica) en Loma Linda (Californië). Deze gebieden zijn ontdekt door onderzoeksjournalist Dan Buettner. Hij beschreef negen factoren die de bewoners van deze verschillende gebieden gemeen hebben.

Blauwe zones Blauwe zones 2
Bron: De vijf Blauwe Zones op de wereldkaart en de negen kenmerken van levensstijlen in de Blauwe Zones, bewerkt van www.bluezones.com

Deze negen gemeenschappelijke factoren zijn terug te brengen tot vijf thema’s:

  •  Zingeving, een doel hebben
  • Balans actief – ontspanning
  • Community, sociale omgeving
  • Vooral plantaardige voeding
  • Natuurlijk bewegen

Zingeving, een doel hebben
In Okinawa noemen ze het ‘ikigai’ en in Nicoya ‘plan de Vida’. In de kern betekent het in beide culturen ‘de reden waarom ik elke morgen opsta’. Voor Blauwe Zone bewoners is het normaal om een doel in het leven te hebben, hoe klein ook. Ze laten zich leiden door persoonlijke drijfveren en die kunnen zitten in werk of hobby, maar kunnen ook zitten in iets simpels als zoveel mogelijk tijd besteden aan geliefden of het zien opgroeien van (klein)kinderen. Dit doel is in de Blauwe Zones veel minder gebonden aan leeftijd, bewoners gaan bijvoorbeeld niet met pensioen.

Lees volgende week meer over de andere succesfactoren van de Blauwe Zones. Of kijk naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OuUxTBRc9PE)

Lieneke Akkerman, trainer/adviseur en coach Stavoor Pensioen in Zicht;
Roselinde van Ravestein-van Os, toegepast gerontoloog

Terug