Pensioen in Zicht

Inderdaad, mijn pensioen is in zicht. Begin juli 2017 staat de laatste werkdag gepland. En daarna start een nieuwe fase in mijn leven. Een “nieuwe” wereld opent zich voor je vol met mogelijkheden, kansen, uitdagingen, veranderingen maar ook valkuilen.

Een pensioen in zicht cursus helpt je bij het ontdekken van je “nieuwe” wereld, althans daar lijkt het op als je de teksten leest bij het cursusaanbod. Waarschijnlijk zijn deze teksten als wervend bedoeld maar tijdens het lezen van deze teksten werd ik toch enigszins overmand met zweverige gevoelens. Toch maar niet doen, niks voor mij!!!Mede op aandringen en adviezen van collega’s toch nog maar eens naar de websites van de cursusaanbieders gesurft en de inhoud van de cursus, zonder vooroordeel, tot me genomen. Het programma van de driedaagse cursus in Schoorl van Stavoor sprak mij uiteindelijk het meeste aan en na instemming van mijn leidinggevende heb ik ingeschreven voor de Pensioen in Zicht cursus.

Samen met mijn vrouw naar de Pensioen in Zicht cursus in Schoorl! Een prachtige omgeving, dat wel, maar wat ga ik beleven tijdens de cursus en wat vindt mijn vrouw ervan? Toch enige nervositeit bij ons beiden in aanloop naar de cursus.  Ontvangst en kennis maken met elkaar is het startschot.

Een diversiteit van onderwerpen, die betrekking hebben op de aanstormende “nieuwe” wereld, komen langs. Elk besproken onderwerp zuigt mij als het ware naar binnen, het raakt mij en creëert een bron van inspiratie en visie voor mijn oude dag.  Geweldig! Ben ik nou aan het zweven?

Nee. Samen met andere “lotgenoten” onder leiding van een ervaren en kundige cursusleider kijk je en luister je naar de tips, verhalen, ervaringen en ideeën. Onderwerpen als afscheid nemen van betaalde arbeid, natuurlijk bewegen, sociaal domein, verantwoord eten, een doel hebben, blauwe zones, invulling van de vele vrije tijd samen met je partner, mindfulness, hobby’s en geloof passeren. Wat mooi dat ik oud mag worden!

Nu kijk ik terug op drie bijzondere dagen en goed van mij dat ik heb geluisterd naar mijn collega’s. Ik had het voor geen goud willen missen. Een ware verrijking voor je toekomstige oude dag. En ook fijn dat provincie Utrecht je deze cursus en mogelijkheden aanbiedt. Een cadeau met inhoud.

Komt voor jou het Pensioen In Zicht? Maak gebruik van de cursusmogelijkheden en verrijk hiermee je “oude” toekomst. En mocht je toch geen gebruik maken van het cursusaanbod, creëer dan voor jezelf, na het stoppen met betaalde arbeid, een Ikigai (het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven waarbij je iedere ochtend opstaat met een doel). Ik heb met dit fenomeen kennis gemaakt tijdens de Pensioen in Zicht cursus!

Ik wens iedereen 100 jaar toe.

Jan van Riel

PS Ook mijn vrouw heeft de Pensioen in Zicht cursus als bijzonder, leerzaam en waardevol ervaren.

Terug