“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”

Dit is de eerste zin van de begeleidende brief voor de wandelcursussen in Zuid Limburg. Een zin die hilariteit, instemming en soms irritatie oproept.  Want het weer is een geliefd thema, zeker met alle buitenactiviteiten die er in allerlei PIZ-dagen op het programma staan.

  • Wat doet eigenlijk zon en regen met je gemoed?
  • De lange lichte dagen of de korte donkere tijden?
  • Wat komt er terecht van je voorgenomen plannen en activiteiten?

Paraplu's in de Schoorlse duinenSommigen hebben zelfs de lente als voorkeursseizoen om te stoppen met werken. De onmiskenbaar heilzame werking van zon, licht en buiten zijn. Daarom is de lichtlamp ook een bewezen hulpmiddel tegen wintersomberheid. Des te verwonderlijker is het voor mij om in november met een groep door de regen te lopen in het prachtige Geuldal,  zonder een onvertogen woord. Goeie wandelschoenen, regenkleding en paraplu’s zijn dan behulpzaam, maar zeker ook een aanmoedigende spirit onderling om de natuur in te willen, zin in bewegen  en daarna behaaglijk hè hè te kunnen zeggen!

Mijn eerste wandelweek tien jaar geleden was ook in november, met een hele dag regen (echt een zeldzaamheid) op de lange wandeltocht. Deze groep heeft door de barre omstandigheden zo’n hechte band gekregen dat ze elk anderhalf jaar een reünie organiseren. De laatste reünie was recentelijk in De Schoutenhof,  ook in november, mét vertrouwd regenachtig weer. Levenskunst in de notendop, maar ook je laten verleiden tot nieuwe ervaringen en verbreden van je horizon. En dan ontdekken dat er mogelijk iets totaal onverwachts kan gebeuren….zoals een zeer hechte band omdat we allen klappertandend in een kapelletje onze boterham opaten.ontspanning

Lieneke Akkerman, trainer/ coach Stavoor

Wie zich niet ergert maar zich verwondert,
wordt geen tachtig maar honderd.

 

Terug