Stoppen met werken, goed voor je gezondheid?

Is stoppen met werken nu wel of niet goed voor je gezondheid?

Het ene bericht (blog Sippy van den Akker) zegt nee, werk vooral door.
Het andere (onderzoek Levi van den Boogaard) zegt ja, pensioen, daar knap je van op.

Stoppen met werken, goed voor je gezondheid 1

Mijn mening? De waarheid zit ‘m in de nuance.
Ofwel, ik zie in onze cursussen alle varianten langskomen:

  • Zij die tot de laatste dag met plezier gewerkt hebben, beginnen meestal vol ideeën en met veel enthousiasme aan het nieuwe avontuur. Valkuil kan zijn dat je meteen te hard doorrent en vergeet om even pas op de plaats te maken.
  • Voor mensen die met name mentaal uitgeput zijn is het een hele klus om weer fris te worden. Mentale moeheid gaat vaak samen met lichamelijke klachten. Als je daar niet bewust mee aan de slag gaat, kan het zijn dat je blijft hangen in teleurstelling en frustratie.
  • De fulltimers, die zich tot het laatst met veel energie hebben ingezet voor hun werk, hebben meestal veel tijd nodig om het werk los te laten. Vaak ontstaat pas na ruim een jaar ruimte voor nieuwe uitdagingen en zingeving.

Stoppen met werken, goed voor je gezondheid 2

  • De laatste jaren minder werken, van 5 naar 4 naar 3 dagen, maakt de overstap naar een nieuwe fase een stuk minder abrupt. Je laat langzaamaan je werk los en kunt privé al nieuwe activiteiten oppakken.
  • Mensen die in hun arbeidzame leven al niet zo goed voor zichzelf zorgden (weinig bewegen, ongezonde voeding), nemen die leefstijl meestal mee naar de toekomst.
  • Degenen die in het leven mét werk al makkelijk initiatieven namen, zullen dat straks ook doen.  De kans is dan klein dat je zonder werk zegt ‘Ik zie wel, ik laat het op me afkomen’.
  • Als je in je werk altijd gezocht hebt naar uitdagingen en ontplooiing, dan zul je dat na je werk als vanzelfsprekend ook doen. Je wilt betekenisvol zijn, zowel binnen als buiten je betaalde arbeid.
  • Ben je gewend om ook los van je partner je eigen contacten te onderhouden? Als je wat sociale contacten betreft thuis op de bagagedrager zat bij de partner, is de kans groot dat je straks moeite hebt om zelf ergens op af te stappen.

En zo zijn er nog veel meer ‘varianten’ te bedenken. De vraag is of je jezelf de tijd en rust geeft om zelfonderzoek te doen: hoe sta ik er voor; wat heb ik nodig om het werk achter me te laten en fris de toekomst in te stappen; hoe hervind ik mijn plezier, inspiratie en energie terug? Wat is het me waard om goed voor mezelf te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk? Dan kan stoppen met werken een prima doorstart worden naar een in alle opzichten gezonde nieuwe levensfase.

Wim Ballemans
Trainer/adviseur Stavoor

Terug