5-daagse Schoutenhof, mei 2017

Er is een groot en gevarieerd aanbod van PIZ-cursussen, je kunt zelf uitzoeken aan welke je wilt deelnemen. Ik heb gekozen voor de vijfdaagse cursus in Epen Zuid-Limburg, omdat daar elke dag een wandeling bijzat van plm. 5 km. Dan ben je er tenminste even uit want deelnemen is best pittig, aangezien je een ochtend-, middag- en een avondprogramma hebt.

Bij de kennismaking werd gelijk duidelijk dat alle deelnemers hier naar toe waren gekomen met de motivatie om echt lering van elkaar te trekken door open over eigen situaties te spreken. Er zat vanaf het eerste moment een vertrouwenwekkende dynamiek in de groep.
Ik heb dat als zeer bijzonder ervaren.

De rode draad de gehele week was: “Hoe zorg je ervoor dat je na je pensionering een gezonde balans vindt tussen genieten van je welverdiende rust, je verplichtingen en je sociale bezigheden”. Altijd thuis zitten omdat je je verveelt is niet gezond maar aldoor onderweg of bezig zijn omdat iets “moet” is ook niet in balans. De aandacht voor je “sociaal kapitaal” moet je zeker niet onderschatten. En zelf initiatief nemen, niet zitten afwachten tot iemand jou belt of aanspreekt.

Als één van de twee alleenstaanden heb ik mij van tevoren wel afgevraagd of ik mij wel op mijn gemak zou voelen zo tussen al die “twee-eenheidjes”. Na afloop van deze week kan ik alleen maar zeggen dat ik het juist als zeer waardevol ervaren heb. Ik heb met iedereen, met man en vrouw,  gesproken over de voor- en nadelen van betaalde arbeid en huishoudelijke taken en over de fricties die dat soms geeft. Mijn kijk op duurzame relaties is met stip positief gestegen.

We hebben elkaar tips en trucs gegeven, we hebben echt naar elkaar geluisterd en zijn de gehele week opgetrokken met diep respect naar elkaar toe. Onze passies, hobby’s en eigenaardigheden en onze toekomstverwachtingen gedeeld en veel van elkaar geleerd. De gehele week was met een lach en een traan en ik heb echt het gevoel dat ik er vrienden aan over gehouden heb.

Uiteraard alle lof voor onze cursusleider Wim, die had soms moeite om ons op het goede spoor te houden (soms waren we wat baldadig), maar ook hij heeft zich zelf laten “zien” en zijn levensloop met ons gedeeld.

Al met al een super leerzame week en zeker aan te bevelen voor toekomstige provinciale “pensionado’s” !

Maaike

Terug