Vitale revolutie in Middelburg

Nu zijn vrouw Ria enkele weken in Nepal zit, gaat Joost Lievense wat vaker bij vrienden eten. Onderwerp van gesprek is zijn werk, waar hij binnenkort afscheid van neemt. Joost is een aantal jaren geleden overgestapt van de ICT-wereld naar het sociale domein. Hij werkt mee aan het project Vitale Revolutie, geïnspireerd op de Blauwe Zones. Ter sprake komt dat veel verse groente uit eigen tuin een van de pijlers is van de Blauwe Zones. Het echtpaar waar Joost te gast is blijkt even verderop een lapje grond te hebben, dat uitstekend geschikt is als moestuin. Tijdens een wandelingetje na het eten worden meteen plannen gesmeed. Niet veel later gaat de eerste spade de grond in. Middelburg is weer een beetje vitaler geworden.

Het gedachtegoed van de Blauwe Zones, gebieden waar mensen significant langer gezond oud worden, neemt sinds kort een belangrijke plaats in in onze cursussen Pensioen in Zicht. Dan Buettner, de inspirator, heeft jarenlang veel onderzoek gedaan naar het geheim van de Blauwe Zones. Daarna is hij er in geslaagd om in een aantal steden in Amerika opvallende successen te boeken, zoals minder obesitas en suikerziekte. Hij gelooft erin dat, als je de woonomgeving verandert, het gedrag van mensen ook zal veranderen. In Amerika is er wat dat betreft veel winst te halen: het land is ingesteld op de auto, vanuit je huis gaan wandelen of fietsen komt niet in je op. De winkels en restaurants puilen uit van veel, vet en zoet. Gezonde voeding (en met mate) is spaarzaam aanwezig. Buettner heeft aangetoond hoe belangrijk de kracht van een goed sociale netwerk is. Als je gezonde mensen om je hebt, heeft dat een positief effect op je eigen leefstijl. In zijn boek De Blauwe Zone methode kun je alles lezen over zijn resultaten in Amerika.

Vitale revolutie

In Zeeland hebben de GGD en alle gemeenten afgesproken dat ze een eigen draai willen geven aan het gedachtegoed van de Blauwe Zones: de Vitale Revolutie. Joost is betrokken bij de revolutie in de wijk Dauwendale in Middelburg. Concrete resultaten zijn de aanleg van moestuintjes samen met CitySeeds Middelburg en de realisatie van nieuwe fiets- en wandelpaden. Momenteel zetten sleutelfiguren in de wijk zich in voor het project Geweldloos Verzet. Hun streven is om een positieve sfeer in de wijk te bevorderen, die aanzet tot een gezonde leefstijl. Op persoonlijk initiatief heeft een bewoner zich ingezet om het kopen van gezond eten gemakkelijker te maken. Hij heeft een grote supermarkt benaderd om meer gezonde en fair trade producten in haar schappen te leggen, met succes. En onlangs zijn tijdens de NLDoet-dag in de hele wijk rozen geplant. Binnenkort worden plannen gemaakt om de Vitale Revolutie verder uit te rollen, al is er een beperkt budget beschikbaar.

Vitale revolutie 2 Vitale revolutie 3

Joost zal die ontwikkeling niet meer beroepsmatig meemaken, in mei neemt hij afscheid bij de Gemeente Middelburg. In de cursus Pensioen in Zicht spreekt hij uit dat hij op zoek is naar een nieuwe passie. Die vindt hij niet in die 3 dagen in Zuid-Limburg. Zijn agenda is nog teveel gevuld met allerlei klussen, niet allemaal bezigheden waar hij heel blij van wordt. Wel is Joost met zijn zoektocht naar zingeving in goed gezelschap. In éèn van de Blauwe Zones, het Japanse eiland Okinawa, noemen ze dat Ikigai: een doel in het leven hebben, weten waar je ’s morgens voor opstaat. Als je net als Joost de laatste jaren met zoveel passie in je werk hebt gestaan, is het niet gek dat het vinden van een nieuwe Ikigai even tijd nodig heeft. Dat komt wel goed met Joost.

Wim Ballemans, trainer, adviseur Stavoor

www.devitalerevolutie.nl/
www.cityseeds-middelburg.nl/

Terug