Waarom doe ik dit?

Elke ochtend lees ik een dagspreuk van mijn scheurkalender.
23 september jl. dus met de tekst Waarom doe ik dit? van Jan Huijgen.
Een sterke vraag vind ik persoonlijk, want als je je afvraagt waarom je iets doet, kom je iets te weten over de motieven en drijfveren achter je handelen. Zo kun je je afvragen of je iets doet voor jezelf of voor de ander.
Waarschijnlijk doe je soms iets omdat je er zin in hebt en soms omdat je er iets voor wilt terugkrijgen. Het verschil tussen voorwaardelijk en onvoorwaardelijk gedrag is levensgroot. Al doe je feitelijk de zelfde dingen, de voorwaarden die je in stilte al dan niet stelt, zeggen heel veel over je relatie met de ander.
Waarom werpt licht op je doen en laten.

Waarom boeide mij deze tekst van vandaag zo?
Als trainer in het dagelijks leven zit je vaak tijdens je voorbereiding te broeden op de vraag hoe kan ik mijn cursisten raken en inspireren, waardoor ze de voor hun wezenlijke dingen in hun leven weer onder de loep willen nemen? Vragen als; hoe wil ik graag gezien worden door mijn collega’s en met ze omgaan of waar loop ik echt warm voor in mijn leven en werk?
Na afloop van de training wil je graag een reactie van de deelnemers die bevestigd dat je voor de cursisten op een wezenlijk niveau een bijdrage hebt geleverd voor hun ontwikkeling.

En toen:
Tijdens de nabespreking van de laatste trainingen kreeg ik  reacties over leuk en vriendelijkheid.  Ik kreeg zelfs een boek cadeau van cursisten over de verborgen kracht van vriendelijkheid.

boek vriendelijkheid

In 1e instantie was ik wat teleurgesteld.  Zit ik daarvoor vooraf zo te broeden op programma’s?
Waarom doe ik dit?
Al mijmerend over de welgemeende reacties over hoe leuk men het ook gevonden had en hoe men genoten had van de vriendelijkheid van elkaar werd ik steeds blijer en dankbaarder.

Ik weet weer waarom ik het doe!
Ik denk namelijk dat mensen juist leren en ontwikkelen in een leuke en vriendelijke setting en dat het daarom naar meer smaakt…..

 

Waarom doe ik dit, muur

Frans Hoeke, trainer/adviseur Stavoor Pensioen in Zicht

Terug