Waarom leeftijd er steeds minder toe doet

En dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld Leonard Cohen, die op z’n 81e nieuwe albums uitbrengt en met muzikanten rondtoert en zei ‘Ik heb nog geen zin in pensioen’.
Grijs en dynamisch sluiten elkaar niet meer uit.

‘Leeftijd telt niet meer, de levensstijl telt en we blijven langer jong en worden later oud zegt’ socioloog Serge Guérin. In zijn nieuwste boek Silver Generation veegt hij de vloer aan met alle vooroordelen en clichés die bestaan over senioren. Een paar elementen uit een boeiend interview in Vrij Nederland van 16 april 2016 met Serge Guérin wil ik met u delen.

Waarom leeftijd er steeds minder toe doet

Guérin stelt dat de maatschappij zijn normen heeft. Daarnaast heb je de realiteit. De manier waarop een vijftigplusser zich voelt heeft niets meer te maken met de manier waarop hij of zij vaak wordt gezien. Als je 50 wordt, ben je eigenlijk pas op de helft van je actieve leven en ga je nog minstens 15 jaar werken. Zo is de kans dat je nog gaat scheiden en hertrouwen heel reëel.

Waarom leeftijd er steeds minder toe doet, Serge Guérin

Serge Guérin

Uit onderzoek blijkt dat mensen boven de 55 zichzelf tegenwoordig oud vindt tussen de 75 en 80 jaar. Ook de omgeving vindt dat steeds meer, want waarom zou je je ouders van 65 oud vinden als deze nog in topvorm zijn? Als je op straat loopt is het steeds moeilijker iemands leeftijd te schatten. Regelmatig staan er mannen aan het schoolplein waarvan je denkt: komt deze zijn kind of zijn kleinkind halen?

Waarom is alles gaan schuiven?
Tot voor kort was het simpel. Je had onderwijs, werk en pensioen. In die opeenvolgende periodes was je respectievelijk jong, volwassen en oud. Dat hebben we zelf gecreëerd. We hebben de leerplicht ingesteld. Kinderen moesten naar school, terwijl ze vroeger gingen werken. Zo is het begrip ’jeugd’ ontstaan: dat werd de tijd dat je op school zat. Vervolgens ging het onderwijs en dus ook de jeugdperiode steeds langer duren. De volgende levensperiode is ook veranderd. Mensen gaan werken terwijl ze nog studeren. En er zijn steeds meer mensen die werken door na hun pensioen. De verschuiving zit ook in de omstandigheden van de economische crisis. Ouderen die werkloos worden gaan al aan hun pensioen beginnen, omdat ze geen baan meer kunnen vinden. Jongeren vinden moeilijker een baan waardoor ze pas later financieel zelfstandig kunnen worden. Je ziet dus dat de drie gescheiden en opeenvolgende levensperiodes van vroeger – school, werk en pensioen – nu compleet door elkaar lopen. Dit zorgt voor nieuwe levensstijlen.

Nieuwe levensstijlen?
Mensen zijn individualistisch geworden. Ze hebben zich bevrijd van maatschappelijke normen, ook leeftijdsnormen. Leeftijd telt niet meer, maar levensstijl. Je levensstijl is die van de sociale groep waartoe je behoort. Door een nieuw leven met een jongere partner te beginnen kan dat zo maar een andere sociale groep zijn. Het feit dat in Frankrijk 20% van de nieuwe bedrijven opgericht worden door 50-plussers, betekent dat deze zomaar met veel jonge en nieuwe medewerkers te maken krijgen. Ouderdom is geen onafwendbaar noodlot meer, je kunt spelen met de manier, waarop je ouder wilt worden. Ouder worden is een natuurlijk proces en dat kun je zo aangenaam mogelijk maken. Als je slecht ziet neem je een bril. Heb je op latere leeftijd zin in seks, dan gebruik je Viagra. Onze vrijheid is toegenomen om zelf te kiezen hoe we ouder willen worden en of we de kenmerken een beetje willen uitstellen.

Wie heeft er zin om te vliegeren?
Ik ben benieuwd hoe oud de eerste vliegeraar of kitesurfer is die ik binnenkort tegenkom…

Waarom leeftijd er steeds minder toe doet strand

Frans Hoeke, trainer/adviseur Stavoor

Terug