Wat ligt er op ons bord?

 

’s Morgens ligt de Volkskrant naast mijn bord. Een bord dat gevuld is met vers fruit (niet te veel, want het zijn ook veel suikers), kwark, havermoutmuesli en walnoten. Dat was 10 jaar geleden een heel ander verhaal. Toen bestond mijn ontbijt uit 3 boterhammen met vleeswaren en een kop koffie.

Wat ligt er op ons bord

En dan ligt daar de Volkskrant met twee koppen over hetzelfde onderwerp: ‘Minder vlees: alleen al nodig voor het klimaat’ en ‘Een dieet dat duurzaam is, is niet per se duurder’. Aanleiding is het RIVM-rapport ‘Wat ligt er op ons bord?’. Essentie van het rapport: minder en gezonder eten is goed voor je gezondheid én goed voor de wereld. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Eigenlijk precies het verhaal van de leefstijl in de Blauwe Zones: niet te veel, maar wel gezond eten uit eigen tuin. Vlees is in de voedingswereld de grootste vervuiler..

De overheid mag van mij best een tandje bijzetten als het gaat om het bevorderen van gezonde en duurzame voeding. Dat verdienen we snel terug, want de kosten van de gezondheidszorg zullen dalen. Een actiever overheidsbeleid zou mij ook helpen. Tjonge, wat is het lastig om alleen op ideële gronden die biologische vis te kopen, als de prijs tweemaal zo hoog is. Wat is het lastig om zowel rekening te houden met gezondheid als met duurzaamheid. Waar komt dat fruit vandaan, wat kost het om die vervuiling van het vervoer weer ongedaan te maken? Het is een hele klus om met al die vragen door de supermarkt te lopen. En wie garandeert me dat alle verse groente en fruit op de markt duurzamer is?Vitale revolutie

Tip voor het volgende kabinet: bereken de kosten voor het milieu en gezondheid door in de voedselprijzen. Maak er in ieder geval een begin mee.
Leestip voor u: De Blue Zones Methode, met veel heerlijke recepten.

Wim Ballemans, trainer/adviseur Stavoor

Terug