Zeven jaar – de tijd vliegt

De tijd vliegt. Als je voor de spiegel staat, denken we allemaal wel eens: ‘Wat gaat het toch snel’. In onze cursussen vragen we deelnemers vaak om een kinderfoto mee te nemen, die bij de kennismaking tevoorschijn komen. Het is een mooie ingang om over je jeugd te vertellen, de periode van je leven die voor een groot deel bepaalt hoe je verdere leven er uitziet. Het werkt ontwapenend om naar zo’n kinderfoto te kijken. ‘Ben jij dat? Ja, nu zie ik het aan je ogen’ (of je bolle wangen of je glimlach of je nieuwsgierige blik, vul maar in). Tegelijkertijd wordt duidelijk dat je ouder bent geworden. Er is geen ontkomen aan: de rimpels, de kale kop, de grijze haren, de bril.

Mijn eerste communie

Mijn eerste communie

Vorig jaar besefte ik ineens dat het alweer 6 jaren geleden is dat ik naar Santiago de Compostella liep. Ik kijk op de wandeling van 9 weken terug als een belangrijke ervaring. Het was een waardevolle investering in mezelf en ik denk dat ik anderen daarmee ook een plezier heb gedaan. Ik kon daarna weer met een frisse blik en volop energie verder met leven en werken. Ik had meer aandacht en liefde voor mezelf en anderen en ik wist weer precies wat ik wilde.

Aankomst in Santiago

Aankomst in Santiago (2e van rechts)

In februari ben ik 60 geworden. Ik mag (ja, ik zeg màg!) naar verwachting nog 7 jaar werken. Dit jaar sta ik dus halverwege de tocht naar Santiago en het einde van mijn werkzame leven. Dat leek me het uitgelezen moment om opnieuw tijd voor mezelf te nemen. Binnenkort stap ik voor 4 weken op de fiets. Het plan is om een ‘rondje Duitsland’ te doen. Ik hoef niet perse ergens aan te komen of een aantal kilometers te rijden. Ik heb een globale tocht in mijn hoofd en op mijn Garmin. En ik zie wel wat ik tegenkom. Het zal regelmatig een innerlijke strijd zijn tussen de sportieve en de culturele Wim: maak ik lekker veel kilometers of bekijk ik dat mooie stadje met zijn Romeinse verleden? Je kunt het slechter hebben! En na de fietstocht ga ik drie weken met mijn partner Carla met de tent naar de Bohemen, lekker veel wandelen.

Klaar voor de fietstocht

Klaar voor de fietstocht

Natuurlijk besef ik dat het een luxe is dat ik me dit kan veroorloven. Met mijn directeur heb ik besproken dat deze lange periode niet ten koste gaat van mijn werkzaamheden. Ik heb een fantastisch team om me heen, dat zorgt dat alles goed doorloopt. En ik werk de rest van het jaar een beetje harder. Het meest waardevolle is voor mij, dat ik het mezelf gun om even pas op de plaats te maken. Ik stel de wens tot bezinning niet uit, maar maak er meteen ruimte voor in mijn agenda. Het werk brengt naast heel veel voldoening ook spanning en stress met zich mee. Het vraagt het een en ander van me om week in, week uit verantwoordelijkheid te dragen, veel informatie te verwerken, de hele dag mensen om me heen te hebben. Ik kan mijn werk alleen gemotiveerd blijven doen, als er ruimte is voor vernieuwing en groei en als ik zelf fris blijf. Even afstand nemen van het werk helpt me daarbij.
Tot over twee maanden!

Wim Ballemans,
Trainer/adviseur Stavoor

Meer weten over Santiago de Compostella? Ga naar het Nederlands Genootschap van Sint Jacob: www.santiago.nl/
Of ga naar de bioscoop. Op dit moment draait in veel zalen de film Compostella: www.contactfilm.nl/films/compostella/

Terug