Zo, dat was weer even geleden zeg…….

Na afloop van een avondprogramma tijdens een Pensioen in Zicht-cursus raakte ik met een groepje deelnemers in gesprek over de situatie van de vluchtelingen in de wereld. Ieder vertelde zijn zorgen, zoals ‘Wat moet dat vreselijk zijn om nu al maanden met kinderen aan de Macedonische grens vast te zitten’ en ‘Hoe krijgen we hier ooit een gezamenlijke aanpak in?’

Een vraag die rondging was: denken jullie dat er nu een wezenlijke verandering in de wereld aan de gang is of denken jullie dat we over twee jaar terugkijkend weer tegen elkaar zeggen ‘Waar ging het nou toch allemaal over?’ Dit blijft natuurlijk een lastige vraag, want er zijn gebeurtenissen die onze geschiedenis daadwerkelijk verandert hebben, denk aan 9-11. Maar hoe vaak vervliegen gebeurtenissen ook weer in de tijd.

Zo. dat was weer even geleden zeg...

De vraag ‘Wat merk je er in je persoonlijke leven direct van?’ gaf nogal wat stof tot nadenken. Opmerkingen ’Ik begin er op een familiefeestje zeker niet over als er al wat gedronken is’ en ’Het ligt al zo gevoelig en als dan de nuance ook nog weg valt…’getuigen daar van. Gelukkig kwamen ook de verhalen langs over de plezierige contacten en ervaringen met vluchtelingen. Een persoon vertelde dat ze een gevluchte Tibetaanse Monnik (China heeft Tibet, mede voor de grondstoffen geannexeerd) in haar dorp helpt met zijn huis inrichten tot het geven van Nederlandse les. Ik bedacht me zelf dat ik enkele vluchtelingen ken, waarmee ik het contact als een grote verrijking ervaar. Het gesprek had op het moment zelf al flink wat impact, waarbij een enkeling duidelijk aangaf ‘Het is genoeg, ik kan anders echt niet slapen’.

Zo. dat was weer even geleden zeg...2

De volgende ochtend was het gewenst om even in stilte te lopen, alle gedachten langs te laten komen en je ook weer te richten op je eigen toekomstvragen.

Ik schrijf deze blog twee dagen na het gesprek en het puzzelt mij in hoeverre mijn eigen toekomst mede verandert door het vluchtelingenvraagstuk. Het is prettig om mensen te ontmoeten, die genuanceerd willen praten over hun zorgen over en ervaringen met het leed in de wereld.

Frans Hoeke, trainer/adviseur Stavoor Pensioen in Zicht

The Scene met Iedereen is van de wereld: www.youtube.com/watch?v=hEfAjdfyhrM

Terug