Zo’n cursus Pensioen in Zicht, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Vanmorgen mocht ik enkele workshops verzorgen voor personeel op de Onderwijsdag van het ROC West-Brabant. Een mega-organisatie, zo’n 1800 deelnemers die de hele dag door op verschillende locaties over talloze onderwerpen met elkaar in gesprek gaan.

Tweemaal 15 deelnemers mag ik ontvangen, een enkeling nog in de 40 of rond de 50, een klein groepje van rond de 60, de meesten rond 64, 65. Er wordt geklaagd over de organisatie (je moet overal zelf achteraan, er wordt niks gedaan voor oudere werknemers). Er wordt al dan niet uitgekeken naar de laatste werkdag (als het kon zou ik vandaag nog stoppen; ik heb er nog zoveel plezier in). Sommigen zien op tegen stoppen (mijn partner zit al jaren op me te wachten, straks kunnen we alles samen doen, dat benauwt me). Sommigen hebben de plannen al klaar liggen of zijn al lid geworden van de tennisclub. Anderen zijn er nog niet aan toegekomen om er over na te denken, het werk vraagt nog alle aandacht.

Centraal staat de vraag: zou zo’n cursus Pensioen in Zicht iets voor jou (en je partner) zijn? Vooraf geven de meesten aan: ik kom hier blanco naar toe. We brainstormen over de vraag wat er allemaal verandert als je stopt met werken. Wat verwacht je van je nieuwe leven zonder betaalde arbeid? Hoe neem je goed afscheid? We bespreken hoe dat in de cursus aan bod komt. En dat er een gevarieerd aanbod op mooie locaties is.

Halverwege mijn verhaal vragen twee dames het woord: ‘We zitten op een toneelvereniging en hebben daarin ook een stukje over de PIZ-cursus. Mogen we dat spelen?’ Daar kun je natuurlijk geen nee op zeggen. Op humoristische wijze brengen ze alle clichés over de PIZ-cursus naar voren: ‘Je krijgt voorlichting over je testament en hoe je begraven wilt worden, over de wandelclub en waar je een elektrische fiets kunt kopen, hoe je nutteloos kunt genieten, je krijgt telefoonnummers van de ouderenbond en Omroep Max…’.  Lachen!

Wat moet ik mij voorstellen

Wat moet ik mij voorstellen 2

 

 

 

 

 

 

 

Na afloop vraag ik: ‘Noem eens één reden om niet aan de cursus deel te nemen’.
Het is stil….

Trouwens, mocht je nog denken: is die cursus iets voor mij?
Op 7 april 2016 kunt u terecht op een van onze voorlichtingsbijeenkomsten.
Kijk hier voor meer informatie.

Wim Ballemans
Trainer/adviseur Stavoor

Terug